Skurugata och Skuruhatt

Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga natur­fenomen. En vandring genom gatan är en storslagen naturupplevelse. I början av gatan finns utsiktspunkten Skuruhatt som bjuder på en magnifik och oförglömlig utsikt över bygden. 

En klättring genom Skurugata är en spännande tur som kräver rejäla skor och en tjock tröja. Du kryssar mellan stenblock där bredden varierar mellan 7 och 24 meter och bergväggarna är på sina ställen upp till 35 meter höga.

Naturreservatet Skurugata förvaltas av Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mer information finns på Länsstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

Vandra i Skurugata

Bergarten i Skurugata är vackert grå- och chokladbrun porfyr, som även kan skifta i rött. Grundmassan är grovkornig och rik på strökorn av kvarts och tegelrödfärgade fältspatkorn. Floran karaktäriseras av olika mossarter och här finns ett par arter som annars bara förekommer i fjälltrakterna. Vad som gör att de trivs är det speciella klimatet nere i ”gatan” och ”hatten”. Det har till och med hänt att snön legat kvar fram till midsommar i de djupaste partierna. Nere i ”gatan” ligger Skurukälla där det finns möjlighet att släcka törsten med kristallklart vatten.

Med utgångspunkt från ”hatten” tar det cirka 1 timme att promenera genom gatan och åter vara vid parkeringsplatsen. Men eftersom det finns mycket att titta på under vandringen bör man ta god tid på sig vid besöket. För vandringen genom ”gatan” rekommenderas stövlar eller grova skor. Stenar, klippblock, omkullfallna träd och andra hinder kräver oömma kläder. Vid parkeringen finns bord och bänkar för den som har picknickkorgen med sig. Här finns även WC. Från parkeringen finns en anpassad promenad för funktionshindrade till utsikten.

Höglandsledens delsträcka 5 passerar Skurugata och Skuruhatt – se karta över etappen.

Utsikten vid Skuruhatt

Utsiktspunkten Skuruhatt som är en av Smålands högsta punkter med sina 337 meter över havet. ”Hatten” bjuder på en fantastisk utsikt och där finns även en minnessten rest över Albert Engström. Albert lekte ofta i Skurugata som barn och för honom var Skurugata och Skuruhatt med omnejd begreppet Småland. Vid "hatten" finns ett antal grillplatser, vindskydd samt bord och bänkar.

Naturkartan – Digital karta till Skurugatastigen Länk till annan webbplats.

Naturkartan – Digital karta till Skuruhattleden Länk till annan webbplats.

Vandrare i Skurugata
Skylt vid Skurugata

Taggar

#barn&familj  #natur  #vandring 

Kontaktuppgifter

Eksjö Tourist Center

Webbplats

meta fail

Alternativ rubrik

Extern beskrivning, blir giltig om textmodulens namn ändras från "!Beskrivning" till "Beskrivning"

Genrebild papper

Skurugata

Norra Storgatan 29 B

Eksjo

long: 57.701146 Lat: 15.086938