Tips!

Besök det orörda Aschanska hemmet

I en av de gamla gårdarna mitt i trästaden Eksjö gömmer sig en riktig skatt. Bakom knarrande portar öppnar sig ett helt orört och unikt borgarhem från förra sekelskiftet. På Aschanska gården kan du följa med på en guidad visning och få en känsla av hur livet i det gamla Eksjö en gång såg ut.

Släkten Aschan kom till gården på 1830-talet. Leo Felix Aschan var garvare och startade ett garveri på nuvarande Museigården i Eksjö. Den tredje och sista generationen Aschan som levde och verkade på gården, bestod av fem syskon. När den yngsta av syskonen, Hedda, dog 1984 – 101 år gammal, fanns inga arvingar. Aschanska gården övertogs då av en stiftelse och det mesta står orört sedan dess.


När man går runt i huset får man en känsla av att någon ur familjen Aschan kan komma hem vilken minut som helst! Menyer, recept och visitkort berättar om festliga middagar i matsalen. Man kan nästan höra det stilla sorlet, pianomusiken och ett sprakande från brasan i kakelugnen. 


Boka guidad visning

Under sommarmånaderna är det visningar dagligen i det Achanska hemmet. Mellan den 20 juni och 20 augusti 2019 är det visning på svenska klockan 13.00 och på engelska klockan 11.00.

Stängt 21–22 juni.


Det går även att boka guidade gruppvisningar. Julvisningarna i december är speciellt uppskattade. Då står granen klädd och julservisen framdukad. Använd Eksjö museums e-tjänst för att lämna bokningsförfrågan om gruppvisning.länk till annan webbplats


Foto: DUO Fotografi

Kontaktuppgifter

Eksjö museum

Prisinformation

80 SEK/person

Barn under 18 år fri entré.

Entré kulturarvskortet: 40 SEK

Julvisning: 80 SEK/person

 

Kontant betalning eller Swish. Högst 15 personer per visning.

Webbplats

Besök det orörda Aschanska hemmet

Interiör på Aschanska gården

Achanska gården

Norra Storgatan 18

Eksjö

long: 59.6657577 Lat: 17.9833921

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.